W dniu 6 listopada b. r. o godzinie 11.30 trzydziesto dwu osobowa grupa młodzieży z klas od I do IV, ucząca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wyruszyła pod opieką nauczycieli na wycieczkę z Kazimierzy Wielkiej do Krakowa.

 

Celem wycieczki były targi HORECA/GASTROFOOD, które młodzież zwiedzała od godziny 13.00 do godziny 16.00. Pod wspólną nazwą HORECA/GASTROFOOD odbywały się 23. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA z Salonem Wyposażenia i Usług SPA & WELLNESS, 14. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD z Salonem Kawy i Herbaty oraz 13. Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO. Niestety na te ostatnie młodzież szkolna nie mogła wejść.

Podczas targów ponad 350 wystawców z kraju i zagranicy prezentowało kompleksową ofertę wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych, zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych a także żywność i napoje. Celem targów było przedstawienie aktualnych trendów w sektorze gastronomicznym, jak też inspirowanie hotelarzy, restauratorów i szerokiej rzeszy gastronomów – również przyszłych, takich jak nasi uczniowie - ciekawymi pomysłami i produktami. Wystawcy prezentowali nowości branżowe, innowacyjne rozwiązania i zaawansowane technologie.

Prezentacji najnowszych trendów towarzyszył kulinarny show z udziałem światowej sławy kucharzy: Torstena Vildgaarda z Kopenhagi – szefa autorskiej restauracji „Studio”, który zaprezentował tajniki kuchni skandynawskiej oraz Sasu Laukkonena z Helsinek – szefa autorskiej restauracji Chef&Sommelier, który zapoznał nas z kuchnią fińską. Wszystkie wymienione atrakcje budziły wśród naszych uczniów ogromne zainteresowanie. Jednak najbardziej ucieszyła ich możliwość próbowania nieznanych potraw, deserów i napojów, jak np.: koncentratów soków owocowych powstających bardzo szybko w nowoczesnych urządzeniach poprzez wyciśnięcie owoców i odparowanie wody. Młodzież miała okazję skosztowania lodów rzemieślniczych wyprodukowanych z dodatkiem sera gorgonzola, gruszki i orzechów, a także lodów z dodatkiem koperku. Wielbiciele kawy i herbaty mieli również możliwość zapoznania się z najnowocześniejszym sprzętem oraz degustowania najlepszej jakości kawy i herbaty.